Lécfölött

Blog

Az első auditált sportrendezvények tanulságai

Megtörténtek az első szabadidősport rendezvények minősítései, máris látszanak a tipikus, de jól kivédhető kihívások, ezekből szemezgetünk mostani bejegyzésünkben. 

Egy amatőr sportesemény megszervezése, lebonyolítása számos olyan elemet tartogat, amelyet alapos tervezéssel, gondos odafigyeléssel kell kivitelezni, hogy a kockázatok a minimálisra csökkenjenek és minőségi sportélményben legyen részük a résztvevőknek. Legyen szó mezei- vagy városi futásról, street ballról vagy terepbringázásról, a LÉC FÖLÖTT® minősítési rendszerrel könnyebbé válik a tervezés és biztonságosabbá a kivitelezés.

 

A rendezvényekről, amiken részt vett a LÉC FÖLÖTT® minőségellenőrzési csapata, általánosan elmondható, hogy jól szervezettek voltak, a rendezők száma jellemzően elegendő volt, a váratlan eseményeket próbálta mindenki jól kezelni. Jó érzés volt megtapasztalni - és ez abszolút általános jelenség -, hogy a rendezvények ellenőrzése az előírtak szerint le tudott zajlani, mivel a szervezők készségesek voltak, kérés esetén segítőkészen rendelkezésre álltak.

 

Illemhelyek és szemetesek elérhetősége

 

Egy kisvárosban, gyerekeknek szervezett mezei futáson találkoztunk azzal a problémával, hogy nem voltak a közelben elérhető toalettek, így a versenyen résztvevőknek, a versenytől távoleső ponton volt lehetőségük mosdóba menni. A helyszínen, bár voltak WC-k, de annak a tulajdonosával nem egyeztették a szervezők, hogy mikor legyen nyitva, így a reggeli fagyokra hivatkozva zárva tartotta azokat. Másik eset, hogy nem helyeztek ki hulladékgyűjtő zsákokat és nem is jelezték, hogy a szemetet a résztvevők hová dobhatják. A hulladékkezelés külön fejezetet érdemelne, biztosan sokan emlékeznek arra az esetre, amikor egy fővárosi futóverseny során a nyitott szemétgyűjtőkből a szél felkapta és belefújta a folyóba a műanyagpoharakat. Az ilyen anomáliakat is kezelni kell, de a minimum elvárás, hogy jól láthatóan, jelölve ki legyenek helyezve szemétgyűjtő eszközök.

 

A gyerekek részvétele egy-egy sportrendezvényen mindig kiemelt figyelmet igényel, mert ők még esetleg türelmetlenebbek, izgatottabbak és így nem várt események is történhetnek körükben. Ezen a sporteseményen váratlan esemény volt, hogy a célkapu összedőlt, amit a rendezők azonnal pályán kívülre helyeztek, megjavították, majd újra kihelyezték, és ez a résztvevőket nem zavarta a sportolásban.

 

Külön kihívást jelenthet a tömeges célbaérés, az egyik versenyen láthattuk, hogy a versenyiroda átszervezésével a feltorlódott résztvevőket jól lehet koordinálni.


 

Tájékoztatás és biztonság

 

A WC-k, az elsősegélyhely, a szemetesek és a pontos verseny útvonal az a néhány legfontosabb dolog, amit nagyon jól érthetően, láthatóan kell kommunikálni minden versenyen. A tájékoztatás szerves része még a felügyeleti szervek megjelölése és a működési engedélyek megléte, utóbbiakat a minőségellenőröknek mindig rendelkezésükre kell bocsájtani, ezeknek a másolatát érdemes a helyszínre vinni, hogy bármelyik ellenőrző hatóság képviselőjének be lehessen mutatni. Még a kiemelkedő profizmussal megrendezett, hagyományos versenyeknél is vannak fejlesztendő területek, főleg a tájékoztatással kapcsolatban. A biztonsági tájékoztató, hogy merre lehet menekülni szükség esetén, illetve hol találhatók a mentők, nem csak a résztvevők, hanem a szponzorok és a szolgáltatók számára is fontos információk. Bár keveseknek jut eszébe a szándékos károkozás, de érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a versenyeken kihelyezett frissítők le legyenek zárva, hogy még a lehetőségét is elkerüljük az esetleges mérgezésnek, fertőzésnek.

 

A példák sorolhatók és a LÉC FÖLÖTT® egyre szélesebb körben való ismertté válása során egyre több olyan kockázati tényezővel fogunk megismerkedni, amelyek ennek a minősítési rendszernek az alkalmazásával kivédhetők, legyen szó akár financiális, akár szolgáltatói kockázatokról.

 

2017. 11. 06.