Lécfölött

Blog

Minőség a szabadidősportban - milyen minőségi elemei vannak a szabadidősport rendezvényeknek?

Minőség a szabadidősportban - milyen minőségi elemei vannak a szabadidősport rendezvényeknek?

Az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a különböző szabadidősport rendezvények száma, típusait tekintve sokszínűek és szerencsére a magyar lakosság egyre nagyobb része vesz részt ilyen eseményeken.

Legyen szó városi futóversenyről, vadregényes gyalogtúráról, barátságos csapatmeccsről, a minőségbiztosítás fontos követelmény a közönség, a szolgáltatók, a sportot támogatók részéről, amelynek a szabadidősport rendezvényeket szervező egyesületeknek maximálisan meg kell felelniük. Ebben segít a LÉC FÖLÖTT® minősítési rendszer, amelynek elsődleges célja a szabadidősport és más rendezvények, események szakmai színvonalának fejlesztése, a megfelelő minőség garantálása, hogy a rendezvényeken megjelenő résztvevők éskísérőik biztonságos, jól szervezett körülmények között tölthessék el a szabadidejüket

Kockázati tényezők egy szabadidősport rendezvényen

Egy szabadidősport rendezvény számos kockázatot hordozhat és nem csupán olyan extrém esetekben, mint a szokatlan időjárási jelenségek, vagy az Európában is egyre nagyobb veszélyt jelentő terrorista támadások. Egy váratlan megbetegedés a szervezők körében, nem megfelelő kommunikáció az önkéntesek felé, sérülés a rendezvényen, vagy bármi egyéb széleskörben előforduló emberi hibából eredő esemény megnehezítheti egy sportesemény szervezését, lebonyolítását. 2013-ban készült egy fókuszcsoportos kutatást, amelynek során tizenhat szervezetet kérdeztek meg a rendezvényeikről, hogy megtudják, mik a standardok, mik azok az alapvető elvárások, amelyek egy-egy sportrendezvény minőségét mérik. A felmérés olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen szervezeti és pénzügyi háttérrel dolgoznak, milyen kapacitással, mik a rendezvényszervezési gyakorlataik, milyen faktoroktól lesz sikeres egy-egy rendezvény és, hogy mi mindenre terjed ki a kockázatkezelési filozófiájuk. A válaszok kiértékelését követően A Magyar Szabadidősport Szövetség a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – majd jogutódként az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság egyetértésével és támogatásával, számos, a szabadidősport terén nagy tapasztalattal rendelkező rendezvényszervező bevonásával, elkészített egy átfogó, a szabadidősport és más rendezvényeket minősítő komplex rendszert.

Időjárási anomáliáktól az eltévedt maratonistáig

Egy amatőr sportesemény megszervezése, lebonyolítása számos olyan elemet tartogat, amelyet alapos tervezéssel, gondos odafigyeléssel kell kivitelezni, hogy a kockázat a minimálisra legyen csökkenthető. Lássuk, milyen kockázati tényezőkről lehet szó.Szervezési kockázatok, amelyek adódhatnak a hibás tervezésből, a rossz helyszín- vagy a nem megfelelő időpontválasztásból. Triviális példa, de augusztus 20-án nem biztos, hogy kivitelezhető egy fővárosi futóverseny a rakparton, hiszen hagyományosan tömegek érkeznek ilyenkor Budapestre, ünnepelni az államalapításunkat, a rakpartok különösen terheltek, így – evidens -, de nem érdemes sporteseményt szervezni ekkorra ide. A lebonyolítás is rejthet kihívásokat, maradva a futásnál, mint a legnépszerűbb szabadidősport, egy tájékozódási verseny esetén, ha természetes objektumot jelölünk meg tájékozódási pontnak a szervezés során, de az a lebonyolításkor valamiért áthelyeződik, megszűnik, akkor a szervezőknek kell gondoskodniuk a sportolók időbeni tájékoztatásáról. Gyakori jelenség, hogy a szabadidősport rendezvény lebonyolításához szükséges személyi állomány nem megfelelő létszámú, így megbetegedés vagy baleset esetén adott feladatot nincs, aki elvégezze, vagy másnak kell azt megtennie. A kommunikáció minősége és milyensége, valamint szervezettsége is egy kardinális pontja a minőségi rendezvényeknek. Talán elsőre nem jut eszünkbe, de egy felkapott rendezvény esetén ezrek által keltett hangzavarra lehet számítani, így az irányítást a megfelelő hangerőn kell megtenni, tehát a hangosításról az adott körülmények, a jelenlévők igényeihez mérten kell gondoskodni, hiszen a túl halk rendezők nem fognak tudni tömegeket irányítani.

A példák sorolhatók és a LÉC FÖLÖTT® egyre szélesebb körben való ismerté válása során egyre több olyan kockázati tényezővel fogunk megismerkedni, amelyek ennek a minősítési rendszernek az alkalmazásával kivédhetők, legyen szó akár financiális vagy szolgáltatói kockázatokról.

Előnyök LÉC FÖLÖTT®

A rendezvényszervezés minőségének fejlődése, továbbá a minősítések nyilvánossága hozzájárul ahhoz, hogy az eseményeken nagyobb létszámú résztvevő és több kísérő vegyen részt. A nagyobb látogatottság magasabb szponzori érdeklődést vonhat maga után, és növelheti a rendezvények lebonyolításához szükséges szolgáltatók számát és minőségét. A rendezvények minősítésének a marketing értéke is jelentős: egy kiválónak minősített rendezvény szervezője a következő rendezvényre már könnyebben találhat szponzorokat, nagyobb támogatást szerezhet, ezzel megalapozva a magasabb színvonal elérését. A Minősítési Rendszer segítségével az egyes rendezvények – a legkülönbözőbb mozgásformákban és sportágakban is – objektíven értékelhetők, majd a kapott eredmények alapján összehasonlíthatók. Az értékelés a rendezvényszervezésre irányul és meghatározott, standardizált kritériumok alapján történik, amelyek minden rendezvényre alkalmazhatók.

Hogyan működik a LÉC FÖLÖTT®?

A LÉC FÖLÖTT® minősítési rendszer útmutatója részletesen kitér arra, hogy milyen fókuszpontjai vannak egy szabadidősport rendezvény megszervezésének, témakörökre és feladatokra bontva jeleníti meg a szervezés minden egyes részét, mint a költséghatékony szervezést, a kommunikációt, az erőforrásmenedzsment szervezését, a kockázatelemzés részleteit, vagy épp a hatósági megfeleléshez szükséges előkészületeket.

A minősítés önkéntes, azaz nem kötelező, de a cél az, hogy minél több önkormányzat, civil szervezet, sportegyesület, rendezvényszolgáltató és szabadidősportokat támogató szponzor és rendezvényszervező ismerje meg a rendszert. A LÉC FÖLÖTT® minősítési rendszer segítségével bármilyen rendezvény objektíven értékelhetők, majd a kapott eredmények alapján összehasonlítható. Az értékelés a rendezvényszervezésre irányul és meghatározott, standardizált kritériumok alapján történik, amelyek minden rendezvényre alkalmazhatók. A szabadidősport- és más rendezvények minősítése a Magyar Szabadidősport Szövetség által kidolgozott és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság által jóváhagyott, átfogó, komplex rendszer alapján történik. Az oldalon található minősítési rendszer pontról pontra vezeti végig a szabadidő- vagy más rendezvények szervezőjét a professzionális tervezés, megvalósítás minden szakaszán. A következő blogbejegyzésünkben részletesen bemutatjuk, hogy hogyan működik a LÉC FÖLÖTT® minősítési rendszer, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy minősítés megtörténhessen.

2016. 12. 20.